Can Another Carrier or Lessee Use Your Florida Trip Permit?
Table Of Contents
-
Introduction
-
The Short Answer
-
What Florida Law Says
-
What a Florida Trip Permit Shows
-
Can a Lessee Use Your Permit?
-
Can Another Carrier Use Your Permit?
-
Common Situations That Cause Problems
-
What Happens If the Permit Is Misused
-
How to Keep Every Truck Covered
-
Why Many Trucking Companies Choose Our Service
-
FAQ
Introduction
Trucking runs on leases and partnerships. Owner-operators lease their trucks to carriers, carriers share loads with each other, and drivers sometimes switch companies in the middle of a busy week. With so many moving parts, a common question comes up: if one company already paid for a trip permit, can someone else use it?
In Florida, the rules are strict. A Florida Trip Permit is issued to one motor carrier for one identified vehicle, and the law limits who can use it. This guide explains what Florida law says, how leases fit in, and how to avoid a permit that becomes invalid on the road.
The Short Answer
Another carrier cannot use your Florida Trip Permit. Under Florida Statutes 320.0715(2)(a), no motor carrier to whom a trip permit is issued shall knowingly allow the permit to be used by any other person, organization, or vehicle.
A lessee can only operate under the permit as part of your operation, on the exact truck the permit identifies. Under 320.0715(2)(b), the motor carrier to whom a permit is issued shall be solely responsible for the proper use of the permit by its employees and lessees.
What Florida Law Says
Florida's trip permit rules are in Section 320.0715, which covers the International Registration Plan (IRP). The key points are:
-
A trip permit is valid for 10 days after it is issued.
-
It may be used in interstate or intrastate commerce in Florida during that period.
-
It may not be used by any other person, organization, or vehicle with the carrier's knowledge.
-
The carrier is solely responsible for proper use by its employees and lessees.
-
Any erasure, alteration, or unauthorized use makes the permit invalid and of no effect.
That last point matters most. Unauthorized use does not just break a rule. It cancels the permit's value completely.
What a Florida Trip Permit Shows
Section 320.0715(2)(b) lists what every Florida Trip Permit must show:
-
The name and address of the motor carrier to whom it is issued.
-
The date the vehicle is placed in and removed from service.
-
A complete identification of the vehicle on which the permit is used.
-
The name and address of the owner or lessee of the vehicle.
The permit must be carried on the vehicle it identifies and shown on demand to any authorized personnel. Because the carrier, the truck, and the owner or lessee are all named, an officer can quickly tell whether the permit belongs to the truck and the company operating it.
Can a Lessee Use Your Permit?
A lessee is often the owner-operator who leases a truck to your company and drives under your authority. In that case, the lessee may operate the truck under your Florida Trip Permit as long as:
-
The truck is the one identified on the permit.
-
The trip is under your operation, not another company's.
-
The permit stays unaltered and is carried in the cab.
Florida puts the responsibility on you, not the lessee. If a lessee uses the permit on a different truck, hauls for another company, or changes the permit, your company is the one held responsible.
Can Another Carrier Use Your Permit?
No. The permit names the motor carrier it was issued to. A different carrier operating the same truck is a different "person or organization" under 320.0715(2)(a), so it needs its own permit.
This is true even when:
-
The other carrier is a partner or a friendly fleet.
-
The truck is the same one listed on your permit.
-
There are days left on your 10-day permit.
The other carrier should order its own Florida Trip Permit showing its own name and address before the truck operates under its authority.
Common Situations That Cause Problems
-
Owner-operator changes carriers mid-permit. The old permit names the old carrier, so the new carrier needs a new permit.
-
Lease ends during the trip. Once the truck is no longer under your operation, your permit should not be used.
-
Permit moved to a replacement truck. The permit can't be used by any other vehicle.
-
Sharing a load with another carrier. The carrier actually operating the truck needs its own permit.
-
Lending a permit "just for one trip". Knowingly allowing someone else to use it is prohibited.
What Happens If the Permit Is Misused
Under 320.0715(2)(b), any unauthorized use renders the permit invalid and of no effect. That means the truck is treated as running without a valid trip permit.
The results can include:
-
The truck being stopped at a weigh station or roadside inspection.
-
Fines and delays until valid registration or a new permit is in place.
-
Responsibility falling on the carrier the permit was issued to, since it is solely responsible for its employees and lessees.
How to Keep Every Truck Covered
-
Order a Permit for Each Truck. Every truck needs its own permit with its own vehicle details.
-
Match the Carrier Name. The carrier operating the truck should be the one named on the permit.
-
Review Lease Dates. Make sure the lease covers the dates on the permit.
-
Train Drivers and Lessees. Explain that the permit stays with one truck and one operation.
-
Order a New Permit When Things Change. A new carrier, a new truck, or an ended lease means a new Florida Trip Permit.
Why Many Trucking Companies Choose Our Service
Florida Trucking Online helps carriers and owner-operators get the right Florida Trip Permit for the right truck and the right company. When a lease changes or a truck moves to a new carrier, we can issue a new permit fast so the truck keeps rolling.
-
Trip permit: $105
-
Fuel permit: $120
-
Oversize permit: $97
We provide support 24/7 and also work weekends and holidays.
or
FAQ
Can another carrier use my Florida Trip Permit?
No. Florida law prohibits allowing any other person, organization, or vehicle to use the permit.
Can my lessee drive under my trip permit?
Yes, on the truck identified on the permit and under your operation. You are responsible for how your lessee uses it.
What if an owner-operator switches carriers during the 10 days?
The new carrier needs its own Florida Trip Permit.
What happens if a permit is used without authorization?
It becomes invalid and of no effect.
How much does your Florida Trip Permit service cost?
Our Florida Trip Permit service is $105.
For more information, visit the Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles.